SLOW FOOD V.S. FAST FOOD

0
7491

РЕСТОРАНТИ „ОЛА” , СРЕДИЗЕМНОМОРСКА КУХНЯ – ВКУСЪТ И РАЗНООБРАЗИЕТО НА СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО

Визитка:

Александър Неделчев е съдружник във фирма „Зебрано”ООД, собственик на търговската марка „OLA” – национална верига ресторанти за средиземноморска кухня със заведения във Варна, София и в Бургас.

Кога и къде беше отворен първият ресторант?

А. Неделчев : Началото на веригата е през 2007 г., когато с моите съдружници обсъждахме какъв ресторантьорски бизнес да започнем. Искахме да предложим на клиентите нещо, което отговаря на нашата житейска философия за хранене – да предлагаме полезна храна, но и да стартираме един устойчив бизнес.

В момента, бизнесите, които дават най-добри резултати са тези, които имат бъдеще. За нас беше важно да създадем нещо, което да остане трайно в живота на клиентите и в живота на хората, с които работим. Така, през 2007 г. начертахме една концепция, която се базира на предлагането на разнообразието на средиземноморската кухня на българския пазар, нещо което никой не бе правил досега у нас.

Средиземноморието е много обширен регион, не трябва да се обвързва само с италианската кухня, защото има влияние и на турската , и на северноафриканска кухня, и на Близкия изток, и на далечния край на Средиземноморието – Испания, Португалия. Навсякъде има добри ястия, които у нас не се предлагаха.
Първият ресторант го открихме през 2008 г. , във Варна и до момента сме разработили 11 ресторанта.

Каква е концепцията на бранда “OLA”, кулинарната философия на веригата?

А. Неделчев : За да отговоря на този въпрос, трябва първо да обясня какво е здравословното и функционалното хранене.

Здравословно е да заложим на разнообразието на храна, да не се ограничаваш от нищо като продукти, не говоря за количество. Но е важно да бъдат приготвени по определен начин – на фурна или варени, без пържене.

Здравословната кухня включва много зеленчуци, които улесняват усвояването на необходимите микроелементи, спомагат и за доброто функциониране на всички системи в организма, т.е. гарантират доброто здравословно състояние. Хората трябва да разберат, че в основата на добрия им живот, на това да се чувстват добре, да избягват заболяванията, е храната, която приемат всеки ден, защото всеки ден се храним по няколко пъти. Това е в основата на нашата концепция. Предлагаме разнообразието на Средиземноморието с приготвяне на храна на място, акцент върху качествените съставки, голямо разнвообразие на зеленчуци и супер храни.

Суперхраните се използват като функционални храни, а тъй като съдържат най-много антиоксиданти, могат да бъдат възприемани и като лекарство.

Как се ориентирате какво се търси на пазара и какви ястия да предложите?

А. Неделчев : Както споменах, разнообразието на кухните в Средиземноморието е много голямо, не може да предложим всичко в нашите ресторанти. Съобразяваме се с това да предлагаме сезонни продукти. През зимата – салати и предястия, които са характерни за сезона, на пролет променяме менюто, за да включим новите сезонни зеленчуци и продове. Това е една нова концепция, която залага на сезонността в храненето.

Сега сме свикнали, че на пазара се намира всичко по всяко време, но както казват всички класици в здравословната хранене, всеки трябва да се храни според сезона, за да е здрав.

Какво Ви отличава от конкурентите Ви?

А. Неделчев : Това, че предлагаме „слоу фууд” или „бавно хранене” на „ фаст фууд корнера” – т.е. на място, където обикновено се приготвят храни въз основа на заготовки, използват се замразени продукти. Ние предлагаме храна, която се приготвя за деня, на място. Това е най-голямото предизвикателство, най-големият ни коз, който ни отличава от всички други.

Какво предстои за веригата като инвестиции и проекти?

А. Неделчев : Непрекъснато се откриват търговски центрове в страната, ние проучваме, преговаряме със собствениците, като представяме нашата концепция. Изчакваме къде има подходящ обект за нашата марка. Обикновено се спираме на „фууд кортовете” в търговските центрове, но търсим вариант да излезем и на улицата, в самите градове.

НЯМА КОМЕНТАРИ