2 години от живота на Иван Портних

0
8311

2 години от живота на Иван Портних

Иван Портних е роден на 18 ноември, 1976 г. Семеен е, с едно дете. Завършил е „Международни икономически отношения“ в УНСС, има магистратура по „Бизнес администрация“ в Institut de la Francophonie pour l’ Administration et la Gestion. Бил е общински съветник и зам.-председател на Общинския съвет във Варна. От юли 2013 г. е кмет на град Варна.

Offline Един кмет трябва да е добър мениджър. Но и какъв още?

Отговорен, упорит, да поема рискове, да има ясна визия за развитие, да обича града си… Когато спечелих кметската кампания преди две години, Варна бе един тревожен град, с много проблеми. Затова започнахме работа с летящ старт – заехме се с рестартиране на занемарени европейски проекти, с търсене на външно финансиране, но и с изпълнение на поетите ангажименти пред хората.

Днес, след половин мандат упорита работа, резултатите са видими и градът върви уверено напред. Знам какво искам и как да го постигна, защото Варна може още много. Варна е място, в което искаш да живееш, да се върнеш, да успееш. Тук духът е по-различен – свободен, творчески, младежки. Не случайно спечелихме престижната титла Европейска младежка столица 2017! Варна диктува и създава събития – оттук тръгват промените в България.

Offline Имаше много трудности по време на мандата Ви, а той дори не беше пълен. Какви бяха най-големите предизвикателства пред Вас?

Най-голямото предизвикателство бе да мотивирам варненци да повярват, че можем да променим града, като бързо наваксаме пропуснатото. Днес има видими резултати и това, което бях поел като обещания по време на кампанията през 2013 г., е изпълнено – решихме проблема с липсата на места в детските градини, като намерихме терени и построихме нови сгради, обновихме автопарка на градския транспорт, като докарахме новите 70 автобуса и 30 тролейбуса, на финала сме на обновяване на центъра на града, а до края на годината ще имаме модерен пешеходен ринг, който ще свързва Морска гара, Морската градина и ларгото – с музеите, галериите, театъра. Специално внимание отделихме на историческото ядро на Морската градина – това зелено бижу на Варна, като ремонтирахме фонтаните, осветлението, пейките. Изграждаме нови тротоари, извършваме пълна рехабилитация на важни улици и булеварди, които бяха в много окаяно състояние – „Княз Борис I“, „Осми приморски полк“, „Цар Освободител“, „Мария Луиза“, „Христо Ботев“, „Трети март“, „Янош Хуняди“, Васил Левски“ и др. Ремонтирахме зала „Конгресна“ в ДКС и върнахме волейбола във Варна.

Смея да твърдя, че всичко това е една радикална промяна в инфраструктурата на града и още нещо важно – целият ресурс, който досега се е харчил за кръпки и кърпежи на дупки по тези улици, вече ще бъде пренасочен към по-малките пътни артерии. Там ситуацията е плачевна, затова догодина ще влезем по-активно в кварталите, в междублоковите пространства и хората ще видят обновена инфраструктура пред домовете си.

Offline Вие сте един от най-активните кметове в социалните мрежи и сте „на една ръка разстояние“, като поддържате ежедневна комуникация с хората във Фейсбук Какво Ви пишат?

Социалните мрежи дават възможност за директна комуникация и обратна връзка с хората. Получавам много сигнали, похвали, критики, а това е важно за мен. Правя всичко възможно да реагираме бързо при посочени нередности и проблеми, защото варненци са взискателни, с активна гражданска позиция. По улиците също ме спират много хора, поздравяват ме, споделят впечатления – радва ме, че има диалогичност, това ме мотивира да работим още по-упорито. Хората са били лъгани с десетилетия и не вярваха на това, което казвахме, че ще се случи в действителност, но – вече пътуват по новите булеварди, возят се в новите тролейбуси и автобуси, водят спокойно децата си в детски градини и ясли. Първи в страната ще решим проблема със старите и опасни детски площадки, които вече трябва да отговарят на нови стандарти. Ремонтираме 230 площадки за игри в целия град, които ще бъдат с нови люлки, пързалки, беседки, с удароустойчиви настилки. Нашите деца го заслужават, нали?ития – оттук тръгват промените в България.

Offline За какво не Ви стигна времето?

Времето ми стигна за това, което си бях поставил като задачи, когато поех кметския пост. Една от важните теми, по които предстои още работа, е Морската градина. Имам амбицията да бъде организиран и проведен международен конкурс за парка, който ще даде възможност на най-добрите ландшафтни архитекти от Европа да представят своята визия за съхраняване и развитие на градината. Такъв конкурс вече обявихме за изграждане на нова сграда на библиотеката в града. Активно се работи и по паркоустройствен план на друга зелена крайморска зона – Аспаруховия парк, който ще бъде облагороден и освежен. Варна трябва да бъде зелена и зацветена. Това е лична моя амбиция. Иначе – в личен план, длъжник съм на семейството си, за това, че не остава много време да бъдем заедно. Важно и ценно за мен е, че имам тяхната подкрепа. Искам да ги заведа на „Лятно кино в квартала“ – една чудесна инициатива, която събира феновете на седмото изкуство под открито небе, дано остане време

Offline Как градът ще стане по-привлекателен за туристите?

Като го променим, но и съхраним. В момента изграждаме нов посетителски център в Римските терми, които са част от пешеходния ринг. До тях вече се стига лесно пеша от Морска гара – това е важно за круизните туристи, а автобусите, които извозват чужденците от курортите, вече имат специален паркинг – до пристанището. Оттам по красивата и обновена ул. „8-ми ноември“ разходката до Малките и Големите терми е лесна и приятна. Амбицирани сме да облагородим и възродим и други обекти от богатото историческо минало на града, а с експертите от РИМ-Варна търсим възможности за обединяване на всички манастири в единен проект. Вече сме поискали от държавата да ни предостави за управление части от историческите местности Джанавара, където има останки от раннохристиянски манастир, и от Караач теке, където се извършват разкопки на средновековния манастир „Св. Княз Борис I“ – най-големият извънстоличен духовен център на България, строен в края на ХIХ в. Тези райони са труднодостъпни, а могат да бъдат превърнати в атрактивни туристически обекти, които – заедно с Аладжа манастир, ще привличат стотици посетители. Пак от държавата искаме и терена, където е открито най-старото обработено злато в света, за да облагородим района и да го превърнем в интересно място за посещения.

Offline Кои събития ще запомните двете години управление?

Енергията по надпреварата и спечелване на престижната титла Варна – Европейска младежка столица 2017; домакинството на световната ветроходна регата „Тол шипс“ , която събра стотици хиляди на пристанището, както и ветроходната регата на буквите, която бе инициирана от нас и вече се налага като традиция за 24-ти май;

Никога няма да забравя силата на доброволчеството, която ни помогна по време на наводнението в Аспарухово. Ще запомня красивите умове на Варна – младежите от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“, които обраха наградите на НАСА; златните ръце на бай Илия, който сам реди плочки и прави пътеки в междублоковите пространства на кварталите. Всичко това е част от многоликия образ на Варна, хората я правят специална…

Offline Как изглежда един Ваш ден „по дънки“?

Ако приемем, че „по дънки“ означава „свободно време“, мога да заявя, че почти нямам ден „по дънки“. За 24 месеца трябваше да докажа, че с активна работа градът може да бъде променен. И мисля, че дадохме началото! Ако продължим със същите темпове, Варна ще върне блясъка си на морска столица. Скоро препрочетох поредицата за „Стара Варна“ в сайта на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ – хубаво е да помним, че след 1926 г. градът е наричан „Царицата на Черно море“ и „Славянската Ница”, съчетаваща по уникален начин природа, античност и модерност. Искам да върнем тази слава на нашата Варна.

Offline Вярвате ли,че списание Offline и други като него, разпространяващи се на правилните места безплатно, могат да дават необходимата информация на туристите, пристигащи в града ви?

Да, разбира се. Подобни издания с некомерсиална цел дават възможност на пътуващите в автобусите да научават най-важното за културата, изкуството, исто-рията и като цяло всичко необходимо за страната ни и нейната популярност. За това би било полезно и на моят град.

НЯМА КОМЕНТАРИ