Само за 2 години списанието се превърна в любим и предпочитан спътник на нашите пасажери

0
7874
galia-topalova

Г-жо Топалова, вече две години возите списанието Offline Magazine в автобусите на Етап – Адресс и Груп. Как се роди тази идея?

Списанието Offline е единственото бордно списание в България, движещо се, образно казано – по земята, а не във въздуха, където обикновено се срещат такъв тип четива. Известно е, много авиокомпании по света – редовни или low cost, притежават подобни бордни списания, които предоставят безплатна информация на своите пасажери. Красиви издания, съдържащи полезна информация за определени дестинации, четива за отмора, съвети за пазаруване, за култови места за посещение, собствена вътрешна информация за полети, летища, билети и т.н. Най-често тези списания се правят не от превозвача, а от престижна рекламна агенция, разполагаща с рекламодатели, с които си партнира, и – особено важно условие, притежава опит в такъв тип издателска дейност.

Ето защо, когато през 2015 година тази идея ни бе предложена, ние я обмислихме добре, разгледахме я детайлно и я приехме с удоволствие. Това списание внесе голямо разнообразие по време на пътуването на нашите пасажери, които, практически, имат време да прочетат спокойно цялото списание по всеки наш маршрут. Важен е и фактът, че списанието Offline е напълно безплатно издание. Ако му поставим минимална цена от 3 лв., за тези две години то е спестило 5 100 000 лв. на своите читатели!

Ние, от Етап – Адресс, имаме още една причина да се радваме, защото, освен до пасажерите, пътуващи с нашите автобуси, списанието разшири аудиторията си, достигайки до хиляди читатели, чрез заведенията на Плейграунд, в четири от най-големите молове в страната и до още 2000 офиса на клиенти на фирма “Офис експрес”. Гордо можем да кажем – без излишна скромност, че към този момент нашето двегодишно бордно списание не само проходи, но вече е и с най-голямата в страната читателска аудитория – 1 милион читатели годишно.

Г-жо Топалова, наскоро вие подменихте изцяло автопарка си. Какво точно си купихте – сигурност, комфорт, или …. ?

Конкуренцията в нашия бизнес е много голяма, пазарът е свит, потокът от пътници е намалял с над 30%, много селища вече са обезлюдени. По тази причина за нас е важен всеки клиент. А, за да привлечем по-голям брой пътници, трябва да повишим качеството на услугата. Това може да се случи само с нови, технически изправни автобуси, както и с професионалисти, които да осигуряват комфорт и сигурност по време на пътуването. Освен това, общините, които са възложители на този вид транспортна услуга, поставят високи изисквания към техническите средства – автобусите да са нови и да са с екологична норма на двигателите Евро 6. Т. е., инвестицията в закупуването на нови автобуси ни носи несъмнени предимства – осигуряваме повече работа на служителите си, но предлагаме и по-качествена услуга на нашите клиенти.

Кои са пречките пред бизнеса ви в момента?

В този бранш има много трудности, с които сами трябва да се справяме. На първо място са сивата икономика и нелегалните превози. Част от тези микробуси, които возят нелегално, може да видите всеки ден пред Софийската централна гара и пред автогарата. Трупат се по десетина микробуса и чакат пътници. Абсолютно нелегални – без фактури, без документи, без лиценз. И никой не прави нищо срещу тях, срещу незаконната им дейност!
Ако досега основната конкуренция беше между автобусните превозвачи и БДЖ, вече имаме и трети субект – нискотарифните авиокомпании, които буквално съсипват международните автобусни превози.
На следващо място, няма европейски програми за финасиране на автобусния транспорт, по които да може да се кандидатства.
Към всичко това напоследък се прибави и бумът на сайтове за т. нар. споделено пътуване, които се рекламират напълно незаконно. Освен, че е извън закона, това пътуване е и опасно – плащат си някой лев и се возят с частни коли или микробуси, без правила и без никаква сигурност.

Известно ли е колко са хората, които пътуват по този начин?

Много са, най-вече студентите. А е толкова лесно да се забранят тези сайтове, включително и рекламата им във „Фейсбук“… Ако правителството има желание, разбира се. По начина, по който забраниха, например, сайтовете за онлайн залаганията! Но някой трябва да се заеме – „Компютърни престъпления“ в ГДБОП, по сигнал на НАП или на финансовия министър. Предоставили сме достатъчно данни в министерството, за да се захванат.

Повечето автобусни компании вече предлагат билетите си онлайн. Какво сочат вашите наблюдения – хората продължават ли да държат на хартиения билет?

Българинът се научи да купува билети онлайн и това е много хубаво. Освен че икономисва време на клиента, за нас онлайн продажбата пести и персонал, тъй като не разкриваме допълнителни каси. А и сивият сектор влиза под наблюдение, защото не може да скрие парите, които минават през банка. Имаме около 40% ръст в продажбата на билети онлайн. В някои определени дни, особено по празници, повече от половината от билетите се продават през Интернет.

Наскоро стартирахме и нов проект – онлайн платформа за закупуване на автобусни билети за страната и за чужбина на повече от една компания. Идеята на TicketTo е да предложим всичко, което предлагат автобусните компании, на едно място. Да ги обединим в името на крайния потребител. TicketТo e платформа, създадена така, че да улесни всеки пътуващ, независимо от възрастта му.

Вашите следващи цели?

Всичките ни усилия са подчинени на една основна цел – и ползите за пътниците, и дестинациите, които предлагаме, да се увеличават с всеки следващ сезон.

НЯМА КОМЕНТАРИ