Петър Христов, директор на печатна база „Дедракс – Варна“

0
8271
dedraks

Задача №1 за нас е да предпазим клиента от доказано неработещи решения

Като ноу хау, организация и оборудване превъзхождаме доста европейски компании, по-големи от нашата

Изработвали сме дори мебели и дамски рокли от хартия

Петър Христов е завършил Техническия университет във Варна през 2003 г. със специалност „Химическо машиностроене“. По–късно се дипломира и като магистър в модул „Процеси и апарати в химическата промишленост“. От 2004 до 2006 г. следва „Полиграфия“ в Химикотехнологичния и металургичен университет в София.

Всъщност, директорът на печатна база „Дедракс – Варна“ работи в сферата на полиграфията вече близо 20 години. От 1999 г. насам той поетапно заема длъжностите монтьор на полиграфическо оборудване, печатар, технолог и главен технолог, директор производство, за да стигне до позицията ръководител на цялата печатна база на компанията в морската столица.

В ерата на онлайн комуникациите и технологиите, които се развиват с шеметна скорост, къде е мястото на печатарската индустрия, г-н Христов? Има ли опасност изобретението на Гутенберг да остане в историята?

Не, не съществува такава опасност! Разбира се, няма как да пренебрегнем спада в относителния дял при книгоиздаването. Книгите обаче не са единствената полиграфическа продукция. Съществуват печатната реклама, списанията, опаковките, учебниците и още много видове печатни изделия, при които ние, а и някои наши колеги бележим значителен ръст. Колкото до книгите и художествената литература като цяло, смятам, че спадът в тиражите не се дължи само на електроните комуникации… Хората отказват да четат! Вярно, лесният и бърз достъп до конкретна информация е хубаво и потребно нещо, но ограничаването само в рамките на интернет ограбва човека в неговите размишления и фантазии. А това е наистина тъжно!

– За 25 години, през които съществува „Дедракс – София“ и 10 години откакто „Дедракс“ е във Варна, бизнесът в България преживя доста катаклизми. Как фирмата Ви успя не само да оцелее на пазара, но и да се наложи като лидер в бранша?

– Годините, през които работим, са доста. Боя се, че ако започна да правя разбор, дори и Вашето обемно издание надали ще е достатъчно. Може би ние просто си вършехме работата и, улисани през годините в труд и желание за усъвършенстване, не разбрахме кога станахме лидери на пазара.

– Как Вашият екип се справя с предизвикателството да внедрява най-новите иновации в сферата на печата, при положение че модерните технологии изискват мащабни инвестиции?

Тук е мястото, а и като продължение на отговора на предишния Ви въпрос, да кажем, че ние инвестираме във всеки възможен момент с желание да усвояваме всяка нова технология. Не приемаме закупуването на техника и технологии като предизвикателство. Такава е нагласата ни и това се е превърнало в начин на живот.

– Ние, като нация, често страдаме от излишна скромност и неглижираме постиженията си. Къде стои Вашата фирма, ако трябва да направите паралел с колегите си в печатарския бранш в Европа?

През изминалите години имах възможност да посещавам колеги в страни от цяла Европа и Азия и разбрах, че нашата компания стои доста високо на световно ниво. Въпреки че има много по- големи по мащаб фирми, не мисля, че мащабът е единственият показател за качество. По отношение на организация, ноу хау и машинен парк, смело мога да кажа, че „Дедракс“ превъзхожда доста от тези компании, то в държави като Холандия, Дания, Швеция… Ние често имаме гости от чужбина и е изключително приятно, когато ги чуваме да казват: „Вие притежавате машини, които са твърде скъпи за нас.”

– Познават ли българите целия диапазон от възможности на съвременната печатница? Какви са най-търсените услуги и какво Вашата фирма предлага на клиентите си, за да бъдат с едни гърди по-напред от конкуренцията?

– По-скоро да. В България обаче, процентът на хората, които се възползват от тези възможности, е малък. Разбира се, не обвинявам нас като печатница. Клиентите се ограничават сами, защото не осъзнават ползите от допълнителното облагородяване на печатната продукция. Например, ако влезете е аптека или дрогерия, да речем в Германия, веднага ще усетите разлика при допир на тяхна опаковка, в сравнение с наша, в България. Материалите, обработката и изобщо цялата опаковка е от значително по-висок клас. Въпреки че стойността на такава опаковка е по-висока, тя успява да покачи и цената, и продажбите на продукта. Дори и на територията на България. Натрупвайки опит при такива наблюдения, ние се стараем да помогнем на нашите клиенти, и особено на „стартъп” компаниите, за да разберат, че това е тяхната инвестиция.

Портфолиото на „Дедракс“ е впечатляващо като разнообразие и мащаб на предлаганите услуги – как успявате да тъчете на толкова много станове?

Лесно е, защото това е търсен ефект. Всеки от нашите основатели е с разностранни умения в полиграфията. През предпечат, печат, дигитални технологии за печат и персонализирация. И вместо да се тегли в удобна посока, е по–добре всеки да привнесе своето в организацията. Компанията осигурява тази възможност на всички нас и това е наистина уникално. За съжаление, такъв тип компании са изключителна рядкост в нашата страна, аз лично знам само за две подобни. Те, въпреки че не е са от нашия сектор, също имат небивал успех. Разбира се, няма да ви кажа кои са.

– През 21 век опаковката и рекламната визия на продуктите много често играят решаваща роля за избора на потребителите. Какви са били най-необичайните поръчки на Ваши клиенти, които сте изпълнявали? Предлагали ли сте Вие нестандартни решения, които да са довели до бум в продажбите или оборотите на фирмите, заложили на професионализма на „Дедракс“?

Годишно „Дедракс“ обработва над 20 000 поръчки и в този огромен обем надали има нещо, което да не сме изпълнявали. Както знаете, изработвали сме дори мебели, че и дамски рокли от хартия. Не мога да отлича специален продукт или проект, а и не мисля. Нашата задача на първо място е да предпазим клиента от доказано неработещи решения. Считаме това за изключително важно и с по-голяма тежест за цялостния успех на една компания. Суровите идеи винаги идват от клиентите ни, защото те най–добре познават това, което правят.

В последните години екологичното производство печели все повече привърженици. Доколко „зелена“ е Вашата фирма от гледна точка на усилията за намаляване разхода на суровини, на количеството отпадъци, на консумацията на енергия и т. н.?

– Всичко, което правим сега, е всъщност наследството, което ще оставим на децата си. И в този смисъл ние, като хора и компания, съзнаваме реалната опасност от замърсяването. Преработката на хартия като цяло е доста чисто, в екологичния смисъл на тази дума, производство. Отпадъкът от такъв тип промишленост се рециклира на 100%. Това е ясно. Но аз ще Ви издам една тайна – при рециклирането в заводите за производство на такъв тип хартия от отпадъци се използват значителни количества „тежка” химия и напоследък е доста спорен въпросът доколко екологични са те. При добро стопанисване и развиване на горите, което наистина се наблюдава при страните производителки (България не е сред тях), се получава доста по–екологично производство. Като вземем под внимание, че тези хартии са с 30 и повече процента по-леки при запазване на техническите показатели и лесно се разграждат по естествен път, смятаме че си заслужава да бъдат по-широко застъпени. И, разбира се, ги препоръчваме.

– Как се подбира и управлява многолюден и с разностранни специалности екип като Вашия, за да работи ефективно в синхрон, като добре смазана машина?

– Въпреки че това е прогресиращ проблем, считам че ние се справяме добре. Интегрираните напълно автоматизирани системи за управление на персонала и изобщо дейността на компанията обаче изискват по–различен подход. При такъв мащаб точният човек за дадена работа не е просто желателно събитие. Затова винаги подхождаме към хората открито и подробно. Само този, който разбере напълно как работи дадена система и реалните ползи, може да стане съпричастен към нея. Трудно е, на моменти уморително, но, повярвайте ми, заслужава си!

– За какво си мечтаете, какво е следващото предизвикателство, в което се цели „Дедракс“?

Напред и нагоре! Това е мотото, което ни води тук, във Варна, вече 10 години. И занапред ние ще да показваме своята непоколебимост и безкрайна воля за усъвършенстване. За следващите няколко години сме си поставили истинско предизвикателство – да удвоим всичко което сме постигнали!

НЯМА КОМЕНТАРИ