Най – успешният ни курорт през погледа на Димитър Тачев зам. директор Маркетинг и продажби на Албена АД

0
7325

Каква е равносметката за сезон 2018, г-н Тачев? За туристите от кои държави Албена е предпочитаният курорт? Има ли интерес към Албена от нови дестинации и пазари?

Последните два сезона бяха успешни за туризма в България, Албена не прави изключение. Успяхме да утвърдим позициите си на пазарите от Западна и Централна Европа, отчетохме добри резултати в Румъния и България. Германия е пазар номер 1 за нас през последните 5 години, но Албена остава предпочитан курорт за българи, румънци, французи, поляци, чехи, руснаци, скандинавци. Разбира се работим и за развитието на нови дестинации за нас – Великобритания, Близък Изток, Исландия и други.

Какво показват ранните записвания? Увеличават ли се гостите, които бързат да резервират почивката си, или повечето предпочитат да изчакат последния момент?

Пазарът се променя и става все по-динамичен. Определено се увеличава броя гости, които рано планират своята ваканция. Има сериозен процент обаче, които изчакват и по-късен момент – това, разбира се, е обяснимо. За нас е важно да провокираме интерес и в двете групи, затова сме активни с оферти, както за ранни резервации, така и за такива в последния момент.

 

Албена вече утвърди имиджа си на най-зеления курорт в България. Да очакваме ли още нещо ново в тази сфера това лято?

Ние приемаме тази „зелена“ мисия като неизменна част от философията на Албена. Запазвайки уникалната природа – плаж, гора, чист въздух, широки паркови пространства между хотелите, ние запазваме възможността нашите гости да се насладят на почивката си. Това е стратегия, която развиваме устойчиво през годините, разбира се тя е свързана и със сериозни инвестиции. Тази година продължаваме да работим за развитие на мрежата от електрически транспорт в комплекса. Целта ни е всички превозни средства за вътрешен транспорт да бъдат екологични.

През миналия сезон системата за паркиране в курорта породи доста бурни коментари. Как ще бъде организирано движението на автомобилите в Албена т.г., ще има ли промяна в зоните и таксите за паркиране?

Всяка промяна от такъв характер поражда сериозни дискусии. Ние самите водихме разговори в продължение на почти две години преди да приемем тази политика. Всички виждаме и сериозните дебати, които пораждат въпросите с автомобилния трафик в Европа и света.

Твърдо вярвам обаче, че това е необходимо. Резултатите от паркирането по зони е забележително. Практически няма автомобили в близост до плажа и гората, гостите получават ново качество на своята почивка. Ние не просто ограничихме трафика в Албена, а създадохме нови пешеходни и вело зони, инвестирахме в безплатен електрически транспорт и уникален за България ескалатор за хотелите от парковата зона, подобрихме значително инфраструктурата и сигурността. Всичко това ни дава увереност да продължим напред. Чистият въздух и тишината нямат алтернатива. Колкото до зоните и цените за паркиране в Албена – те остават без промяна.

От година на година продуктите собствено производство, които произвежда Албена Агро за изхранване на туристите, увеличават палитрата си. Какъв е техният дял и ще изненадате ли гостите си с нещо ново това лято?

Собственото производство на Албена също е нещо без аналог в България. Гордеем се, че можем да предложим на нашите гости плодове, зеленчуци, сок и вино от нашите градини. Тези продукти днес са 40% от предлагането в ресторантите ни. От края на миналата година предоставяме възможност и за посещение на градините на Албена, които се намират в радиус от 10 км. от комплекса

В края на миналата година Албена получи приза Европейски курорт на спорта. Какво да очакваме от спортния календар за 2019?

Да бъдем първият в историята Европейски курорт на спорта е голямо признание за нас. Това ни нарежда сред най-елитните спортни селища в Европа, с възможност за практикуване на повече от 40 спорта за хора от всички възрасти.

Пет Европейски шампионата са част от програмата за 2019, която стартира още в началото на април – Европейско първенство по тенис на маса за глухонеми, UEFA U-17 шампионат за девойки, първенство по тенис на корт на железопътните компании в Европа, Европейски шампионат по хокей на трева за юноши до 16 години, Европейското първенство по петанк.

Богатият календар се допълва от събития както на ниво професионален спорт, така и от турнири за аматьори. Насърчаваме детските турнири, както и пара-спортовете.

Една от мисиите на Албена като Европейски курорт на спорта е включването на гостите на комплекса в спортната програма, за което са създадени нови точки за плажни спортове. От този месец в обновения вътрешен басейн в сърцето на Албена, стартира и училище за плуване за деца и възрастни.

Още две събития ще провокират силен интерес през тази година. Създателят на Тае Бо и звезда от Холивуд Billy Blanks ще бъде в Албена от 21 до 23 юни, като кулминация на провеждания всяка година Aerobic фестивал. В края на септември пък ще се организира Седмица на звездите в тениса, с участието на няколко от най-големите европейски имена в този спорт от близкото минало.

Специализираната болница по рехабилитация „Медика Албена“ вече приема пациенти по здравна каса? Има ли интерес към програмите, които дават на българите шанса да съчетаят лечението си с почивка на морския бряг?

Интересът е голям. Радваме се, че успяхме да финализираме и този проект. Малко хора знаят, че водата в Албена е минерална, с отлични показания за болести на опорно-двигателната и нервната система. Използваме и лечебна кал от Тузлата.

Аквапаркът на Албена е сред най-добрите в Европа. Да очакваме ли нови водни атракции в него за сезон 2019?

За поредна година Аквамания е в ТОП 15 на водните паркове в Европа. Миналата година инвестирахме в нова зона за деца и тийнейджъри, която се приема много добре от публиката.

Когато се стремиш да създадеш атракцион за воден парк, който да надхвърля очакванията на гостите, ние знаехме че се нуждаем точно от това – нейно величество Aqua Mania.

Албена ще продължава да развива Аквапарк Aqua Mania, за да остане актуална и да продължава да задоволява нуждите на посетителите от европейските страни.

50 години. С какво ще ги запомним днес?

В годината на юбилия ще зарадваме всички приятели на Албена с богата празнична програма, кулминацията на която ще бъде спектакълът Мамма миа на Софийската опера, на 24 август, на лятната сцена под звездите.

За поредна година цялата ни лятна програма е със свободен вход за всички наши гости.

Албена на 50 е с поглед към следващите деситилетия. Фокус са проектите ни за развитие, екологичната ни политика, здравословният и активен начин на живот и почивка.

Целта ни е да запазим Албена, такава, каквато е – Красива по природа.

НЯМА КОМЕНТАРИ