Бизнесът има и друго лице

0
4657

Представяме ви човекът Иван Бенев

Роден на 05.07.1970 във Варна. Основно образование завършва в ОУ “Хаджи Димитър”,

а средно във Втора математическа гимназия „ Д-р Петър Берон“ с отличен успех. 5 години е в отбора по математика на град Варна. Има много индивидуални награди от регионални и национални състезания и олимпиади по математика. Получава висшето си образование в ВМЕИ Варна (сега ТУ Варна), специалност Електронна техника и микроелектроника, с отличен успех. Отбива военна служба в ШЗО към ВВМУ „Никола Вапцаров“.

От 1993 г. досега е управител и собственик на БЕНИТА ЕООД.

Женен от 1995 г. за Кристина. Споделя, че са заедно от 1989 г. Здраво свързани, все още пазят младежката тръпка и обич. Естествено, не са липсвали моменти на емоционални и житейски трудности, но винаги са успявали да достигнат до правилното решение. Както два речни камъка, които, движейки се надолу по реката, изглаждат ръбовете си един друг, така и те с разум и любов, с търпение и разбиране продължават своя съвместен път.

Има три деца. Син Бенислав на 25 години, женен от 2020 г. син Александър на 22 г., току-що сключил брак, и дъщеря Екатерина на 10 г.

БЕНИТА ЕООД или КОМПАНИЯТА

Целият съзнателен трудов стаж на Иван Бенев преминава в БЕНИТА ЕООД. Създадена в далечната 1993 г., компанията е плод на решение дали да се напусне България за реализация в чужбина, или да се търси начин за самостоятелна изява в родината.

БЕНИТА ЕООД е създадена с цел търговия с петролни продукти и е минала през всякакви етапи – на развитие, на застой, на промени – по естествен начин свързани с моментното състояние на икономиката в страната.

БЕНИТА ЕООД е преживяла всички процеси оттогава досега – инфлация, деноминация, валутен борд, агресивното навлизане и налагане на пазара на големите небългарски вериги с чужди капитали, неравнопоставеност на пазара, административен натиск на бюрокрацията и много други. За тези близо 30 години самостоятелна бизнес дейност нейният управител е натрупал много и горчив, и сладък опит, който помага за успешното развитие сега.

СЕМЕЙСТВОТО

Иван Бенев вярва в семейните ценности и традиции. Споделя, че по всякакви поводи са заедно с неговото семейство, с родителите му, сестра му и нейното семейство. Обича да казва, че този състав не са много-много за канене, защото са 15 човека.

Миналата година е отпразнувал 50-годишен юбилей и тесният кръг роднини и приятели са били около 130 човека. Смята, че семейството е онази брънка от житейската верига, която задава устои не само в личен план, но и като цяло за всяко общество.

ДЕЦАТА

Децата естествено са цветът, блясъка и упованието на всяко семейство. Три деца – три пъти радост, три пъти щастие, три пъти от всичко. Иван винаги се е стремял да ги възпитава в любов към Родината, семейството, традициите и националните ценности.

Въпреки че са имали възможност за друго, и двамата му синове са избрали да завършат висшето си образование в България и да останат тук. Баща им не крие, че е имало моменти, в които е бил разколебан, но това е било за кратко и благодарение на тяхната твърдост в решението, се е връщал и неговия оптимизъм.

ПОЛОЖИТЕЛНИЯТ ПРИМЕР

Иван Бенев вярва, че всеки има възможност да успее, стига много и искрено да вярва в това, което прави и да го прави усърдно и продължително време. Да, трябва и щипка шанс или късмет, но без добрата идея, упоритостта, трудолюбието и надеждата нищо не може да достигне до реализация. Вярва във хората и винаги подхожда с предварително гласуване на доверие. Естествено ако го загуби, много често е завинаги. Мисли, че всички хора по презумпция са добри, а всички лоши черти идват от родителско възпитание, лоша среда, или неправилно зададени приоритети. Затова винаги се е стремял да дава на децата си само положителен пример, да ги възпитава по онзи начин, по който иска да изглежда нашето общество. Смята , че до голяма степен им е създал морални и житейски устои, които да им помогнат да бъдат добри хора, да бъдат отдадени на семействата си, на работата си, да уважават всеки, да не спират да мечтаят, но винаги да знаят, че правейки нещо за себе си, трябва да вършат и добри дела.

ПРЕЛОМНИТЕ МОМЕНТИ

Има много незабравими моменти в живота. Такъв момент е, когато през 1992 г. взема решението да остане в България, вместо да продължа с научна работа в Германия. Или когато избира, след един завършен тогава курс по „Маркетинг и мениджмънт“, да си опита късмета със самостоятелен бизнес. 1995 г. – когато е началото на щастливия му брак.

Раждането на двете момчета – през 1995 и 1998 г. Тяхното отглеждане с много любов и признателността към съпругата, която неотлъчно е била до децата, докато той често е трябвало да пътува по работа.

Пиковете и спадовете в бизнеса. Моментите на тежки решения. Моментите на успехи.

Новото щастие в семейството – раждането на момиченце през 2010 г.

И работа, и работа, и работа.

СБЛЪСЪЦИТЕ

За него работата е онази част от битието на човека, която изгражда характера, кара те да бъдеш колективен и социален, да превъзмогваш егото си, да осмисляш решенията си, да се учиш от грешките и не на последно място да се опитваш да бъдеш пример за другите.

Споделя, че вече има натрупана умора след толкова години на самостоятелен бизнес, носене на отговорност, сблъсъци с бюрокрация, административни затруднения, нелоялна конкуренция, неравнопоставеност на пазар и много други. Оптимизъм обаче му вдъхва фактът, че и двамата му синове са до него, включили са се в работата на компанията и от няколко години трупат опит в ежедневната й дейност.

БЪЛГАРСКИТЕ МАРШРУТИ

Обича да пътува, да открива и преоткрива нови кътчета в България. За него България е най-доброто място за почивка и забавление. Зимните курорти за ски, летните за плаж и забавление, планината за туризъм, минералните води за релакс. Почти не е останал район, където да не са ходили със семейството, но това не им пречи да търсят нови и нови предизвикателства. Споделя, че през 2019 г. наемат микробус и всички заедно (със синовете, дъщерята и бъдещите тогава снахи) правят пътуване из Родопите и Странджа планина за десетина дена, като съчетават почивката с опознаването на исторически забележителности, природни дадености, бит, фолклор и естествено, местна кухня.

КАУЗИТЕ

Иван Бенев има десетки каузи, на които помага – изграждане на храмове и манастири, спорт, лечение, образование и много други. Не го прави по задължение.

А защото смята, че всеки, който има доходи, които му позволяват, трябва да помага, с каквото може. Казва, че ако се върнем век-два назад, ще видим, че почти всички обществени сгради – училища, църкви и други, са изградени с дарения от по-заможните хора и положен личен труд от тези, които нямат други възможности.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА

Никога не спира да иска още от себе си, да си поставя предизвикателства. Преследва цели, които сам си е поставил. Упорито все ден прави крачка след крачка по пътя, който сам си е определил. Опитва се да предава всички свои умения на хората край себе си, да бъде спокоен, толерантен, разбиращ и търсещ правилните решения чрез премерени компромиси. Вярва в правилото, че всеки има право на втори, а защо не и на трети шанс.

Не приема единствено лъжата и нелоялността. Това са двете неща, които могат да го разделят с всеки човек.

Обича активния живот и не спира да си измисля предизвикателства. Последното от тях е карането на ATV с приятели, разходки по не толкова тежки маршрути, както и по-сериозни преходи. Тази година с малка компания планират преход Емине – Ком по маркирани маршрути, разрешени за мотори и ATV -та.

Не са му чужди забавленията и доброто настроение, за вечерите предпочита спокойната атмосфера на пиано-бара. Смята, че умелото съчетаване на семейни задължения, работа, почивка и забавление е формулата за удовлетвореност и щастие.

НЯМА КОМЕНТАРИ